fbpx

Weinig energie en met één been in de overgang

Het verhaal van een van onze leden

Ruim een jaar geleden was ik hard op weg naar…, tja waarnaar eigenlijk? Daar zat ik, veel te zwaar, weinig energie en met één been in de overgang. Onder het mom van te druk met werk en een boel andere excuses, was ik al gestopt met hockey. Ik kon gewoon niet meer mee. En in plaats van daar iets aan te doen, liet ik het gaan. Al jaren was ik lid van een sportschool en daar ben ik echt wel eens geweest hoor, soms zelfs een paar weken aan een stuk, maar ik haakte steeds weer af. Zó zwak.

Mijn BMI (body mass index) loog er ook niet om. Ik was langzaam maar zeker in de categorie obese beland. Slik, au, confronterend. Zo kon het dus écht niet langer. Als ik een beetje gezellig, gezond en fit oud wilde worden, moest er iets, ik dus, veranderen. De allereerste stap in dit proces was erkennen dat ik het niet alleen kon. Ik had hierbij hulp nodig.

Zo ging ik met een personal trainer aan de slag en maakte ik kennis met de krachtsport. Ik krachtsport? Gewichten tillen? Niks voor mij. Ik heb thuis twee gewichtjes van, ahum, 0,5 kg. Dat zegt wel genoeg, nietwaar?

Daar waar ik in mijn hoofd bootcampachtige taferelen met volledige uitputting zag, bleek het in praktijk zowaar mee te vallen. De trainingen werden rustig opgebouwd. Iedere keer een beetje zwaarder en steeds nieuwe grenzen opzoeken. Op een verantwoorde manier, met de juiste techniek én onder professionele begeleiding. Deadlifts, planken, lunges, squats, overhead presses etc, het was allemaal nieuw voor mij. En het gekke was, ik vond het nog leuk ook. Dat had ik écht nooit verwacht.

Maar met sporten alleen was ik er nog niet. Mijn eetpatroon, slaapritme en mindset kwamen eveneens aan de beurt. Qua voeding at ik te weinig, op een verkeerde manier en ook mijn keuzes konden beter. Ik ging zelden voor 01.00 uur naar bed en haalde vaak niet eens 6 uur slaap. En mentaal was het echt nodig dat ik andere keuzes ging maken.

Zo trainde ik drie keer per week en gooide ik mijn levensstijl radicaal om. Het was zwaar, met ups en downs, maar het bracht resultaat. Ik leerde steeds bij, werd sterker, fitter én verloor, hoewel soms tergend langzaam, gewicht. 10 maanden later was ik bijna 30 kg lichter. Wow, wat een geweldig gevoel. En al heb ik het echt allemaal zelf gedaan, eerlijk is eerlijk, zonder mijn fantastische personal trainer had ik dit nooit voor elkaar gekregen.

Na 10 maanden werd het tijd om op eigen benen te staan en bekeken we wat voor mij de juiste vervolgstap zou kunnen zijn. Ik ben geen solo sporter. In mijn eentje naar de sportschool? Mwah, niet echt mijn ding. Maar wat dan wel?

De keuze viel al snel op CrossFit en wel CrossFit Haarlem.

Waarom CrossFit?

CrossFit biedt een combinatie van krachtsport, atletiek en gymnastiek. Is mega afwisselend én uitdagend. Zorgt voor een overall fitheid. En sloot goed aan op mijn traject. Je traint op je eigen niveau, maar wél in teamverband. En de WOD (workout of the day) is iedere keer weer anders. Het ziet er vaak zó makkelijk uit….maar dat is het voor mij nog (lang) niet. Maar wel ontzettend leuk om te doen!

Waarom CrossFit Haarlem?

CrossFit Haarlem heeft een geweldige vibe én professionaliteit. Je voelt je er snel thuis. Leuke, sportieve mensen en een geweldig team coaches.

Je begint met de Fundamentals. 12 lessen, één op één, waarin de verschillende oefeningen uitgelegd worden en de nadruk op de juiste techniek ligt. Ik ben begeleid door Justin, een topper met geduld én humor.

Vervolgens ben ik losgelaten in de groepslessen, de WOD’s. Het is super om samen met andere CrossFitters te trainen. Ieder op z’n eigen niveau, met z’n eigen uitdagingen en persoonlijke progressie. Een competitie met jezelf, maar wel binnen een team dat je steunt en aanmoedigt. Zó fijn.

Ik heb al getraind met de coaches Justin, Jarno, Senna en Willem. Allemaal kanjers, die je stimuleren en verder helpen. Stap voor stap. Oefeningen waar nodig aanpassen zodat je met alles mee kunt doen. Op weg om je doelen te bereiken. Naast het CrossFit volg ik ook de bokslessen van Eske. Heerlijk om te doen.

Gewichtsverlies is voor mij niet echt een doel meer. Maar wél sterker, soepeler en strakker worden. Superfit. Op een verantwoorde manier zodat ik geen blessures oploop.

CrossFit is echt voor iedereen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, ik ben tenslotte ook al 51, of waar je staat. Alle oefeningen zijn aanpasbaar, zodat iedereen mee kan doen op zijn of haar eigen niveau. Ik ben pas een paar maanden onderweg, leer iedere les bij en boek steeds een klein beetje vooruitgang. Zo blijft het ook uitdagend. CrossFit verveelt niet!

Terugkijkend op mijn traject zeg ik: “Laat het nooit zover komen. Geef je gezondheid en fitheid altijd de hoogste prioriteit”. Maar mocht je er, om wat voor redenen dan ook, net zo voor staan als ik ruim een jaar geleden: “Het is nooit te laat om het roer om te gooien. Stop gewoon met alle excuses en voornemens. Vind de support die je kan helpen. Ga het gewoon DOEN!”

Want als ik het kan, kan iedereen het….

Go for it!

Annelies Kamper

Tip: Boek een intake. Zie ik je daar?