fbpx

Je leven combineren met topsport!

Wij zijn Ben en Stef. Twee vrienden die elkaar qua gezelligheid al een tijdje hadden gevonden. We waren beiden op zoek naar een nieuwe sportieve uitdaging. Laten we maar meteen eerlijk zijn. Topsporters zullen we nooit worden. Maar we zoeken wel een uitdagende sport en aangezien we de 30 al zijn gepasseerd wilden we vooral fit worden en blijven. Op zoek dus naar een sport waarin je jezelf helemaal kunt geven, die bijdraagt aan een fit lijf en te combineren is met alle sociale activiteiten, het vaderschap en de uitdagingen van ons werk.

Sportachtergrond

img_0030We vinden sporten allebei erg leuk, zowel om te doen als om te kijken. En toch werd de tijd die we daar in stopte de laatste jaren minder. Studie, werk, vrouwen en kinderen kregen steeds iets meer prioriteit.

Ben heeft in zijn jeugd jarenlang op redelijk hoog niveau getennist. De afgelopen jaren was hardlopen een passende sport. Niet met heel veel passie en plezier, maar het was wel makkelijk in te plannen. Doelen werden wel gesteld als ´stok achter de deur´. Dat betekende dus o.a. trainen voor (halve) marathons.

Stef heeft voornamelijk balsporten in teamverband beoefend. Het langste heeft hij basketbal en voetbal volgehouden. Zeker tijdens zijn tienerjaren toen hij beide sporten beoefende betekende dit minimaal 5 keer in de week sporten. Maar dit was al een tijd lang terug gezakt naar maximaal 1 training en 1 wedstrijd per week.

Change the game

We merkten allebei dat we iets anders wilden. Ben trainde eenzijdig de benen door het hardlopen en kreeg last van zijn rug. Het bovenlijf kreeg te weinig aandacht. Stef merkte dat hij bij veel van zijn teamgenoten het fanatisme miste dat hij wel heeft. Het plezier werd voor ons allebei minder in de sporten die we op dat moment beoefende. Maar wat dan?

We werken allebei in functies die redelijk wat flexibiliteit vragen qua werktijden. Een avondje thuiswerken of bij een evenement aanwezig zijn hoort er bij. Daarnaast hebben we allebei een vrouw / vriendin en zijn we vorig jaar allebei vader geworden. En daar willen we (en dat wordt thuis ook verwacht…) ook graag tijd aan spenderen. We kwamen al snel op Crossfit uit. We hoorden van meerdere mensen dat je het zo uitdagend kunt maken als je zelf wilt, je toch in groepen sport en met een gecertificeerde instructeur voor de groep. Daarnaast zijn er meerdere tijdstippen waarop je kunt sporten. Mensen in onze omgeving spraken met enthousiasme over Crossfit, maar was dat Crossfit geen ‘hype’? Het was in ieder geval het onderzoeken waard.

Crossfit Haarlem

Ben had een proefles gevolgd bij een andere Crossfit box, maar miste daar de persoonlijke aandacht. Er werd met allerlei Engelse termen gesmeten en de toelichting waar je eigenlijk mee bezig bent ontbrak. De sport kreeg zodoende geen inhoud en betekenis. Stef stelde voor om Crossfit Haarlem toch eens de kans te geven. Bij de proefles werd daar al veel duidelijk; de opbouw en gedachte van Crossfit werd uitgelegd en er was een prettige sfeer en persoonlijk aandacht. En ook in de fundamentals training die we daarna volgden zagen we dit terug.

Tijdens de fundamentals training vroegen de trainers wat onze doelen waren. Die liepen binnen onze groep van 10 personen uiteen van afslanken tot breder worden en van fitter worden tot gewoon lekker sporten. Tijdens de trainingen werd er niet alleen gecoacht op techniek, maar ook rekening gehouden met onze specifieke doelen en eventuele blessures. En dat sprak ons aan; sporten in groepsverband, maar met persoonlijke aandacht.

Slopend en verslavend

De eerste weken Crossfit zijn merkwaardig: door ons eigen fanatisme ontdekten we allerlei (verwaarloosde) spiergroepen. Wakker worden met spierpijn was in het begin meer regel dan uitzondering en afgepeigerd thuis komen na een uurtje Crossfit was normaal. Tegelijkertijd is er een enorme positieve prikkel om weer te gaan Crossfitten en raak je gefascineerd door de sport. Door het sporten hoeven we de biertjes en lekkernijen niet te laten staan (vinden we), maar we volgen geen speciaal dieet. Desondanks stimuleert het ook buiten de gym een bewuste(re) en gezonde(re) leefstijl.


Binnen de Crossfit gym bepaal je zelf de grens hoe diep je wilt gaan, maar wij zoeken die grenzen graag op. Het is daarmee soms een slopende sport. Het gekke is dat wanneer je hersteld bent (en weer normaal kunt ademen) je met de anderen wilt praten over hoe het ging en de vermoeidheid snel plaats maakt voor zin in de volgende Crossfitsessie.

Een jaar later

Samen biertjes drinken blijven we doen. Het onderwerp Crossfit komt tegenwoordig vrijwel altijd even ter sprake en we blijven enthousiast. Waar we na de fundamentals training begonnen met 2 keer in de week Crossfitten gaan we inmiddels 3 keer in de week en soms zelfs wat meer als we zin hebben.

Ondanks dat we allebei heel anders zijn gebouwd boeken we op onze eigen manier progressie (in kracht, fitheid en lenigheid), hebben we plezier en halen voldoening uit Crossfit. Maar dat betekent niet dat de lessen nu makkelijk zijn of weinig meer toevoegen. Iedere keer weer werken we aan onze techniek en kunnen we het zo uitdagend en competitief maken als we zelf willen. Want stiekem kijk je toch naar je buurman/buurvrouw!

img_0029Daarnaast is Crossfit heel sociaal voor een individuele sport. Ook als we niet gezamenlijk gaan sporten, wat steeds vaker voorkomt, is er veel leuk contact met de overige leden. Iedereen maakt snel contact met elkaar omdat gedeelde smart nu eenmaal halve smart is. Je doet namelijk allemaal dezelfde workout, ieder op zijn eigen niveau. Tijdens de les is er voldoende ruimte voor een dolletje en vaak staat er koffie klaar om na de les met elkaar bij te komen. Ook sluit het perfect aan bij onze thuis- en werksituaties. Er worden namelijk zowel in de ochtend als in de avond lessen gegeven en via de app kunnen we iedere week zelf kiezen welke lessen we willen volgen. Omdat er meer dan voldoende tijdstippen zijn, zijn de groepen (zeker tijdens de werkweek) bijna nooit vol. Maar wat het belangrijkste is; we hoeven onszelf niet van de bank af te slepen om te gaan. We gaan er iedere keer weer met plezier naar toe en komen voldaan terug!

Auteurs:
Ben Schroevers – 35 jaar
Stef Swinkels – 31 jaar